Monday, August 26, 2013

Nour & Bernard, no meg a cocktail

Boldog pelyhes kacsak
Giovannival toltott utolso harom nap szabadsagunkat igyekeztunk a leheto legjobban tolteni. Visszatertunk Bejrutba, a tuti kis virtualis magyar billentyuzetem mar nem mukodik es kenytelen vagyok a regi bevalt modszer alapjan dolgozni : ekezet nelkul. Birjatok?
Feltoltodtem a balatoni napoktol, igyekeztem magamba szivni a leheto legtobb "otthonit", hogy sokaig eljen meg bennem a badacsonyi latkep, az Abrahamhegy es a Nemesgulacs, a Balaton vize... es minden, ami ezzel jar. No de eleg az erzelgesbol! Jojjon a sztori.

Szombat este ugy dontottunk, hogy kimozdulunk a lakasbol (miutan egyhuzamban megneztunk ot reszt a Borgiakbol). Eloszor egy Celtic nevu pubban kotottunk ki, nem messze a lakasunktol, ahol a felszolgalo egy fiatal osztrak lany: ez nagy meglepetesnek bizonyult az egyik szinten osztrak ismerosunk szamara, es azonnal elkesztek K und K nyelven raccsolni. 
*
Jelzem, hogy itt volt nemi nezetelteres, hogy ki az osztrak es ki nem. Ugyanis az ismerosunk (A.) kikert egy radlert, am a kis felszolgalo nem tudta, hogy mi az - az olaszok lapitottak, mint nyul a fuben, mert ok sem voltak teljesen biztosak abban, hogy mirol is van szo es, hogy miert is vitaznak az osztrak lanyok? 
Eszembejuttata azon estet, amikor kikertem egy hosszu lepest Szolnokon a Froccs nevu bodebol es nekem kellett elmagyaraznom az egyebkent nagyon egyszeru aranyokat az annal meg egyszerubb fiatal felszolgalonak. 
*
Meglett a radler, a sorok is erkeztek... en meg kikertem egy fluffy duck cocktailt (jelentese : pihes kacsa). Sosem ittam meg ilyet es meg kell, hogy mondjam, hogy egeszen jo volt. Ugyanis en szeretem vegigkostolgatni a cocktail kinalatot. Persze, nem egy est alatt, de kivancsi vagyok az ujdonsagra es amennyiben jo, akkor el is tanulom! Ugyanigy vagyok a tiramisuval. Mindenutt megkosotolom, de idaig szerenyen ra kellett jonnom, hogy az enyem viszi a palmat (ugyanis sok helyen a mascarponen es a likoron sporolnak! Pedig az a kulcsa mindennek. No meg a jo minosegu kave).
Vissza a fluffy duck-hoz. Ketfelekeppen lehet elkesziteni : rumbol vagy ginbol. En az utobbit valasztottam - tegnap "gin" napom volt. Kovetkezzek a ket recept, amirol tudom, hogy legalabb harom lelkes olvasomnak nemcsak elnyeri majd tetszeset, de meg el is kesziti rovid idon belul!

Fluffy Duck - rum
Feher rum (3 cl)
Avokado likor (3 cl)
Tejszin (1 cl)

A feher rumot es az avokado likort ontsuk egy jeggel teli poharba es jol keverjuk meg (nem kell shaker!). Adjuk hozza a tejszint es tetszes szerint diszitsuk eper darabokkal. Szivoszallal kinaljuk. 

Fluffy Duck - gin
Gin (3 cl)
Avokado likor (1 cl)
Egy keves narancslikor (pl. Grand Marnier vagy Napoleon Mandarin, ha nincs narancs)
Egy keves narancsle
Szoda

Egy jeggel teli poharba ontsuk a hozzavalokat kiveve a szodat. Jol keverjuk meg es csak ezutan ontsuk fel szodaval.

A Celtic pub utan atviharoztunk a Pacifico nevu mexikoi etterembe, mert A. igen megehezett. Engem nagyon megnevettetett a "caballeros" felirat az etterem ferfi WC-n. Franciaul ez lenne a "chevalier", azaz "lovag" megfeleloje, ami nagyon archaikusnak szamit a francia nyelvben. No, nem is ez a lenyeg, hanem az, hogy ott is kivalo cocktail lappal rendelkeztek (egyes velemenyek alapjan, a legjobbal!) es, ha mar ginnel indult az este, azzal is folytattam termeszetesen. Holgyeim es uraim! Engedelmukkel bemutatnam a nagyszeru, a csodalatos London Leaves-et! Nekem szoszerint ketteallt a fulem, annyira finom volt! Kettot is kikertem belole :)
Ahogy keresem a neten a receptjet, tobbet is talalok rola es egy sem ugyanaz, valamint egy sem felel meg a szombati csodas varazsitallal. Sajnos, az etterem nem tette kozze etel es itallapjat, de megfogadom, hogy visszamegyek az etterembe es leirom magamnak az osszetevoket!
Bemasolok egy szimpatikus receptet, ami eltert az en italomtol ugyan (se bodza, se alma nem szerepelt az enyemben) es, ami konnyen elkeszitheto otthon is:

London Leaves
1 vekonyra szelt uborka 
1 csapott tk barnacukor
Mentalevel
Jeg
1,5dl gin
1 ek bodzavirag szirup
0,9dl citromle
fel deci sauvignon blanc

5-7,5dl almale (ettol gyenge cocktail lesz. Ha erosebbre akarjuk, akkor csokkentsuk az aranyt)

Egy nagyobb terfogatu vizeskancsoba tegyuk bele a vekonykra szelt uborkat es a cukrot. Adjuk hozza a jeget es a tobbi hozzavalot, kiveve az almalevet. Keverjuk jol ossze es csak ezutan ontsuk fel az almalevel. Diszitsuk tovabbi uborkaszelettel az uveget vagy a poharakat. 


Miutan jol laktunk, es a kozel 70 eves DJ-s bacsi is mar nagyon hangosra pergette fel a lenyegeben 70-es evekbeli dalokat, atmentunk egy, az etterem mellett talalhato masik pubba. Talan Hole in the wall a neve, de nem mondanam meg biztosra. Ott kivalo zene szolt. Ket fiatal srac jatszott eloben es megdobbentoen szep hangja volt az enekesnek. Az egyuttes neve : Nour & Bernard. Mi Giovannival eleg sokaig maradtunk a barban; a tobbiek mar hazamentek, de mi meg hallgattuk a fiatalokat egy darabig. Az enekesek Nour NIMRI es Bernard NAJEM. Sajnos en videot nem tudok kesziteni a fenykepezogepemen, de megtalaltam oket a facebook-on : https://www.facebook.com/nournimri
Hallgassatok meg a Heartbeats c. szamat. Egyszeruen lelegzetelallito a hangja...! Keverjetek be egy kis cocktailt, doljetek hatra egy kennyelmes szekbe es csak elvezzetek a zenet...

No comments:

Post a Comment