![]() |
Maamoul |
En ennek azert orulok, mert ismet lehet maamoul-t venni. A kepen, ha jol latom a dios maamoul szerepel (ejtsd "mamul"). Alapvetoen van dios, datolyas es pisztacias. Nekem a datolyas a kedvencem. Husvetkor (katolikus ritusu) mindegyikbol vettem boven es fel is faltam villamsebesseggel oket (termeszetesen rosszul is lettem utana, mert a pisztaciat nehezen emesztem - azt is. Igen. Ezzel bizonyithato lenne, hogy Cicero egyenes leszarmazottja vagyok? Neki voltak komoly emesztesi gondjai. Ha! a tortenesz "en"-em). Nem voltam szereny most sem: egy kilo datolyas edesseggel tavoztam a Savoie cukraszdabol (nagyon szeles, elegedett vigyor).
Utananeztem a neten, es azt olvasom, hogy letezik meg fuges es mandulas maamoul is, de az ritkabb. Ez az edesseg szeles korben terjedt el a Kozel-Keleten es altalaban a levantei konyhaban. A muszlimok este eszik Ramadankor mig, amint irtam, az arabajku keresztenyek Husvetkor (en meg barmikor, amikor kaphato a cukraszdaban).
A libanoni es az egyiptomi zsidok megkulonboztetik a dios, illetve a datolyas maamoult : a diosat Purimkor fogyasztjak (Purim, azaz "sorsvetes". Kr.e. 450 korul teheto az, amikor a perzsa uralomban elo zsido kozosseg egy resze megmenekult a tomeges meszarlastol, amit Haman, I. Xerxesz minisztere rendelt el. Eszter konyveben olvashato az erre vonatkozo resz - mit kerestem en a HR-en ???).
A datolyasat viszont Hanukkah es Rosh Hashanah (zsido ujev) unnepen fogyasztjak - itt megjegyeznem erdekessegkent, hogy a Purim es a Hanukkah azon ket zsido unnep, ami nem a Toran alapszik. Ugyanis ezen ket unnep abbol a szempontbol kulonleges, hogy hadi esemenyt orokit meg.
![]() |
Maamoul forma |
A masik kulonbseg az, hogy a zsidok feher lisztbol gyurjak a tesztat, mig a tobbi nepseg grizbol.
Ezeket a finom edessegeket lehet kezzel is formazni, am a szebbeket egy kulon erre keszitett faformabol lehet "kionteni". Letoltottem a netrol egy kepet arrol, hogy milyen tipusu formak leteznek.
Utananeztem tobb receptnek es ugy dontottem, hogy megosztom Veletek a szamomra legszimpatikusabbat. Elore bocsajtom, hogy csak a legturelmesebbek fogjanak hozza, ugyanis elkeszitesi idonek kerek 13 ora 25 percet jeleznek !
Maamoul recept
(nagyjabbol 80 darabhoz)
A tesztahoz:
500 gr finomgriz
250 gr vaj
50 ml narancsviragviz
50 ml rozsaviz
A toltelekhez:
1 kk barnacukor
125 gr daralt dio
500 gr porcukor
Olvasszuk fel a vajat es keverjuk ossze a finomgrizzel. Kezzel dolgozzuk ossze a tesztat. Melegitsuk meg a narancsviragvizet es a rozsavizet es adjuk hozza. Dolgozzuk szepen ossze az egeszet es hagyjuk pihenni egy ejszakara.
A toltelekhez daraljuk le a diot es adjuk hozza a barnacukrot.
Miutan pihent egy ejszakan at a teszta, lisztezett gyurodeszkara ontsuk ki. Nagyjabbol egyformara negyzetekre vagjuk a tesztat es mindegyik kozepebe tegyunk a toltelekbol. Ezekutan, apro gombocokat formazzunk belole.
200 fokos elomelegitett sutobe helyezzuk es 25 percen at sussuk aranybarnara. Miutan kivesszuk a finomsagokat a sutobol, azonnal szorjuk meg porcukorral. Varjuk, hogy huljon ki. Lehet fogyasztani! :)
Sahtein!
azaz, jo etvagyat !
No comments:
Post a Comment