N. baratnom lelkes olvasom. Egy, a negy fot szamlalo allando olvasotaborombol. Pozitiv ertelembeveve kivancsi termeszetu, es szeles az erdeklodesi kore. Romantikus alkat - az ellentetem. O kert meg arra, hogy nemileg valtoztassak a temakon, merthogy "jo-jo, ez a sok(k) kultura, de ot az etelek erdeklik leginkabb, meg a divat".
Szoljon tehat a kovetkezo bejegyzes kedves haspok barataimnak, ismeroseimnek es csaladtagjaimnak.
A fenykepeket F.M. baratom keszitette, aki meglatogatott bennunket rovid idore es vegre nemi magyar virtust is hozott a hazhoz!
A libanoni konyha valtozatos, fuszeres es rengeteg friss zoldseget hasznal fel. Az egyik kedvenc kulinaris csatornam a Fata Feat, a dubai-i szekhellyel rendelkezo "paprika TV". Egy szot nem ertek belole, am megis nezem (akarcsak a torok sorozatokat, arabra forditva). Sok jo receptet lehet onnet ellesni, am sajnos egyre gyakoribb az "interkontinentalis" musoruk (multkor peldaul egy egeszen botranyos "tipikus" olasz sult padlizsant keszitettek. Annyira volt csak olasz, mint a mi makaronink milanoi...).
Hus tekinteteben a libanoniak leginkabb csirket es baranyt fogyasztanak. Szeretik a halat es a tengeri herkentyuket, de a husnal kevesbe. Veres hust joforman nem esznek, es ezt Giovanni legnagyobb oromere, aki szoszerint fillerekert veszi a belszint.
Egy kivalo etteremben voltunk F.M. baratommal, a Bekkaa volgyeben, a hires keseket keszito Jezzin varosaban (sajnos sem kovascsmuhelyt nem talaltunk, sem kest), ahol helyi tatar beefsteak-et ehettunk, baranybol. En a baranyt nem szeretem a jellegzetes ize miatt, tovabba megemeszteni sem tudom. Becsulettel mindegyiket megkostoltam (remelve, hogy csak lesz marhahus is koztuk, de nem) es bar egyertelmuen baranyizu volt, a hus allaga nagyon kellemes volt, omlos es a fuszerezese is kituno.
Hogy a husnal maradjunk (amibol alapvetoen nem eszem sokat. Nehez nekem. Olyan az emesztesen akarcsak Cicero-e volt..., tobb az, amit nem ehetek, mint forditva. Nagy csapas ez az istenektol), ime az en kedvenc tipikus libanoni etelem egyike, a makanek.
Ketfele mekanek letezik : a fuszeresz, karikara vagott kolbasz-szeruseg (a kepen lathato) es a "csiposmentes", ami kis hurkakbol all. A fuszeres nem kulonosen csipos. En mindkettot nagyon szeretem. A szosz, amiben all, granatalma szosz... isteni finom! Most is osszefut a nyal a szamban.
(juuuj... en ezt nagyon szeretem...!). Ki lehet otthon probalni a makaneket, ime egy egyszeru recept:
Makanek
500 gr fuszeres grill kolbasz, illetve lehet meg mitch (amit a szlavok esznek)
2 ek granatalmaszosz
A helyiek egy karikara felvagott paradicsomot is hozzatesznek. Az izen nem valtoztat szerintem, de a lelkiismeretunket megnyugtatja, hogy zoldseget is ettunk. Ha salatahoz fanyarodik kedvunk, akkor ime a fattoush es a taboule.
A libanoni konyha valtozatos, fuszeres es rengeteg friss zoldseget hasznal fel. Az egyik kedvenc kulinaris csatornam a Fata Feat, a dubai-i szekhellyel rendelkezo "paprika TV". Egy szot nem ertek belole, am megis nezem (akarcsak a torok sorozatokat, arabra forditva). Sok jo receptet lehet onnet ellesni, am sajnos egyre gyakoribb az "interkontinentalis" musoruk (multkor peldaul egy egeszen botranyos "tipikus" olasz sult padlizsant keszitettek. Annyira volt csak olasz, mint a mi makaronink milanoi...).
Baranybol keszult tatar beefsteak - Jezzin varosaban |
Egy kivalo etteremben voltunk F.M. baratommal, a Bekkaa volgyeben, a hires keseket keszito Jezzin varosaban (sajnos sem kovascsmuhelyt nem talaltunk, sem kest), ahol helyi tatar beefsteak-et ehettunk, baranybol. En a baranyt nem szeretem a jellegzetes ize miatt, tovabba megemeszteni sem tudom. Becsulettel mindegyiket megkostoltam (remelve, hogy csak lesz marhahus is koztuk, de nem) es bar egyertelmuen baranyizu volt, a hus allaga nagyon kellemes volt, omlos es a fuszerezese is kituno.
Makanek |
Ketfele mekanek letezik : a fuszeresz, karikara vagott kolbasz-szeruseg (a kepen lathato) es a "csiposmentes", ami kis hurkakbol all. A fuszeres nem kulonosen csipos. En mindkettot nagyon szeretem. A szosz, amiben all, granatalma szosz... isteni finom! Most is osszefut a nyal a szamban.
(juuuj... en ezt nagyon szeretem...!). Ki lehet otthon probalni a makaneket, ime egy egyszeru recept:
Makanek
500 gr fuszeres grill kolbasz, illetve lehet meg mitch (amit a szlavok esznek)
2 ek granatalmaszosz
Vagjuk vastag karikara a grill kolbaszt ("kobit" :) - hosszu "o"-val, ekezettel). Grillezuk meg oket (serpenyo is megteszi), amig at nem sul. Ha kell, forgassuk meg oket felidoben.
Egy kis talba tegyuk at es ontsuk ra a granatalmaszoszt. Azonnal fogyasztjuk.
A helyiek egy karikara felvagott paradicsomot is hozzatesznek. Az izen nem valtoztat szerintem, de a lelkiismeretunket megnyugtatja, hogy zoldseget is ettunk. Ha salatahoz fanyarodik kedvunk, akkor ime a fattoush es a taboule.
Fattoush |
Az elso ket honapban nagy fattoush rajongo voltam, de most attertem a taboulera. De egyebkent mindkettot nagyon szeretem, csak most valahogy a taboulet jobban kivanom. Mindkettot nagyon egyszeru elkesziteni es mindketto finom es laktato (bar nem onmagaban). A fattoush masik gyakori neve az, hogy "parasztok salataja". Akarcsak nalunk a fozelek, ez az etel a libanoni szegenyek eledele volt.
Ha kikernek salalat, akkor bizonyara a helyiek kikerik majd a hummus-t (lasd a Pois... chiche! c. bejegyzest) es a baba ganoush-t is, azaz a padlizsankremet (en most keszitettem el). Az alabbi linken megtalalhatoak a fenti receptek, egy oldalon (kiv. a taboule-e):
1,http://www.foodnetwork.com/recipes/calling-all-cooks/lebanese-mezza-dishes-fattoush-hoummus-baba-ghannouj-recipe/index.html
A food network is igen jo kis csatorna, raadasul van kulon kozel-kelettel foglalkozo internetes oldala ! Akit erdekel, az alabbi cimre kattintva megtekintheti :
2, http://www.foodnetwork.com/topics/middle-eastern/index.html
En sajnos hummust is csak modjaval ehetek, ami szinten fajditja a szivemet (bar, ha eszem belole, akkor meg az emesztorendszeremet sanyargatja - "belemet" akartam eloszor irni, de rajottem, hogy az nagyon durvan hangzik es onnet mar mindenfele kepet asszocialtam az emesztesi folyamathoz, igy ugy dontottem, hogy megis atirom).
Most, hogy igy nezem a kepeket, meg kell, hogy hagyjam, hogy F.M. baratom igen jokat keszitett! Le a kalappal elotte. No, fel is veszem ot, mint fenykepesz-tudosito a blogomhoz. Csicseriborsoban fizetek majd.
Ezen kicsi fogasokat mezzenek hivjuk. Es valoban, a libanoniak igy szeretnek etkezni : mindenbol egy kicsit. Kevesnek tunhet elsore, de higyjetek el, hogy a melegtol es az etelek minosegetol gyorsan telitodik az ember. A mezzek leginkabb az ettermek sajatossaga ; a csaladi feszken belul ritkabb, hacsak nincs vendegvaras. Ugyanis innet ered a dolog : a kulonbozo apro etelek elrendezese nemcsak szep latvanyt nyujt szinben es izvilagban, hanem bosegzavarra is utal, ami a gazdagsag egyik jele (volt valaha - ma mar a jeep es a plasztikai mutet).
Az etelek tulnyomo tobbsege torok/ottoman eredetu, leven ok uraltak az orszagot 1516 es 1918 kozott. A mai kozel-keleti konyha leginkabb nekik koszonheti a kulonbozo baranyhussal keszult eteleket, leven az Ottoman birodalom vezette be annak fogyasztasat az orszagba. A padlizsankremet is a levanteiak hoztak be az orszagba (es milyen jol tettek!) es a padlizsan recepteket ugy altalaban.
A vegen mi is olyanok lehetunk akarcsak a zsidok a Brian elete c. filmben. Megis mit koszonhetunk a torokoknek? A furdoket...
Jo-jo, a furdoket, de megis mit koszonhetunk a torokoknek? Hm... a padlizsant, a halvat, a barany fogyasztasat...
Ah! A furdokon, a padlizsanon, a halvan es a baranyhuson kivul, megis mit koszonhetunk a torokoknek...?!
:)
Ha kikernek salalat, akkor bizonyara a helyiek kikerik majd a hummus-t (lasd a Pois... chiche! c. bejegyzest) es a baba ganoush-t is, azaz a padlizsankremet (en most keszitettem el). Az alabbi linken megtalalhatoak a fenti receptek, egy oldalon (kiv. a taboule-e):
1,http://www.foodnetwork.com/recipes/calling-all-cooks/lebanese-mezza-dishes-fattoush-hoummus-baba-ghannouj-recipe/index.html
A food network is igen jo kis csatorna, raadasul van kulon kozel-kelettel foglalkozo internetes oldala ! Akit erdekel, az alabbi cimre kattintva megtekintheti :
2, http://www.foodnetwork.com/topics/middle-eastern/index.html
Hummus |
Most, hogy igy nezem a kepeket, meg kell, hogy hagyjam, hogy F.M. baratom igen jokat keszitett! Le a kalappal elotte. No, fel is veszem ot, mint fenykepesz-tudosito a blogomhoz. Csicseriborsoban fizetek majd.
Baba Ganoush, azaz padlizsankrem |
Az etelek tulnyomo tobbsege torok/ottoman eredetu, leven ok uraltak az orszagot 1516 es 1918 kozott. A mai kozel-keleti konyha leginkabb nekik koszonheti a kulonbozo baranyhussal keszult eteleket, leven az Ottoman birodalom vezette be annak fogyasztasat az orszagba. A padlizsankremet is a levanteiak hoztak be az orszagba (es milyen jol tettek!) es a padlizsan recepteket ugy altalaban.
A vegen mi is olyanok lehetunk akarcsak a zsidok a Brian elete c. filmben. Megis mit koszonhetunk a torokoknek? A furdoket...
Jo-jo, a furdoket, de megis mit koszonhetunk a torokoknek? Hm... a padlizsant, a halvat, a barany fogyasztasat...
Ah! A furdokon, a padlizsanon, a halvan es a baranyhuson kivul, megis mit koszonhetunk a torokoknek...?!
:)
Ez egy tutti post,
ReplyDeletemeg is éheztem.... és fogok most melegszendvicset csinálni magyarosan...nyami,
de a bárányt amúgy szeretem meg a humuszt is néha...
szép cikk és szeretném felhívni az író figyelmét, hogy 5 olvasója van... nem 4
Kedves Josef!
ReplyDeleteUdvozolom a kicsiny olvasotaborom koze! Amennyiben lenne olyan tema, ami kulon erdekelne, kerem "jelezze".
Tisztelettel,
az iro