Wednesday, April 3, 2013

Le pois... chiche !

... avagy az isteni csicseriborso.

Mig Giovanni tegnap bamulta a sorozatat (Tronok harca... errol is tudnek egy teljes bejegyzest irni, de most csak rovidre fognam : ugy aruljak Maurice DRUON, Az elatkozott kiralyok c. regenyet a kozeli Virginben, miszerint ez inspiralta volna a Tronok harca c. fantasy sorozatot. Hat az en velemenyem szerint Druon ur forogna a sirjaban, ha ezt tudna! Aki ezt allitja Az elatkozott kiralyokrol, az soha nem olvasta el a regenyt. Meleg szivvel ajanlom mindenkinek - nagyon kis izgalmas tortenelmi regeny) - tehat, mig tegnap Giovi mentalisan harcolt a White Walkers-ek ellen, en ujabb informaciokkal gazdagodtam. 
Ezuttal a csicseriborsorol !

Franciaul a csicseriborso "pois chiche", ami a cimben egy kis vicckent szerepel, hiszen a chiche-nek meg mas jelentese lehet az, hogy szuper, tok jo, vagy akar ju-huuuuu (magyar nargile nyelven). Ez a bejegyzes tehat szoljol a "vidam borsorol"! 

En peldaul nem tudtam, hogy a csicseriborso lisztbol keszul a tortilla, vagy a marseille-i "panisse" (amolyan lapos sult fank ; edes es sos is lehet egyarant), de tovabba meg a nizzai "socca" is (oriasi tortilla) - bevallom, az utobbirol meg nem is hallottam. Pedig jartam Nizzaban, de socca-t nem lattam (eggyel tobb ok arra nezve, hogy vissza kell menjek).

Libanonban rengeteg recepthez hasznaljak a csicseriborsot : falafel, humus, kulonbozo salatak, stb. Es mivel az otthonunkhoz kozel van egy kivalo talpon allo falafel bar, el is mentem, hogy kepekben is bemutassam Nektek a friss falafel golyokat :

Frehia Falafel bar - olajban sult falafel golyocskak csobbanasra varva

Nyilvan, itt a mediterran tersegben nagy a vita, hogy megis honnet ered a falafel, kinek a nemzeti eledele ? (erre most reszletesen nem ternek ki, mert termeszetesen mindenki, mindenfele ervvel all elo es nagy, kaotikus vita alakul ki belole se perc alatt).
A wikipedia szerint Egyiptombol szarmazik es a koptok fogyasztottak eloszor nagybojt idejen (ez az altalanos, elfogadott hipotezis - gondolom azert bekult ki mindenki ezzel az elmelettel, mert a koptok igen kevesen vannak es sok vizet nem zavarnak). De van aki szerint indiai eredetu es termszetesen a szomszed Izrael is meg magaenak vallja (ezt az elmeletet a helyiek meg sem halljak, leven szamukra Izrael egy nem letezo orszag. Egy terkepen sem szerepel). 

Amiota itt tartozkodunk Dzsovival, azota mar harom helyen is ettem falafelt - mindegyik isteni finom volt! Egy idos neni megsugta a Chez Joseph - lebanese fast food-nal, hogy a legjobb falafel, az amit a sutoben melegitenek meg. En idaig csak rantottat ettem, de itt megosztok Veletek egy receptet tobbek keresere, amire tegnap bukkantam  (draga V.-am es L-m, most figyeljetek!) :

Sult falafel (Falafel au four eredetiben)

400 gr szaraz csicseriborso
1 kisebb fej hagyma aprora vagva
4 ek liszt - 2 kk so
2 kk (daralt) komeny
1 kk (daralt) koriander
1 kk paprika (en edeset tennek bele, de a recept nem ir mast, csak annyit, hogy paprika)
egy jo adag felapritott petrezselyem zoldje
3 gerezd fokhagyma
olivaolaj a suteshez

Egy ejszakara hagyjuk azni a csicseriborsot (a minimalis ido 5-6 ora - hint: a viz, amiben azott jo alapja lehet egy zoldseg levesnek). Miutan kiazott, oblitsuk le hideg vizzel es tegyuk a mixerbe, a fokhagymaval, hagymaval, a liszttel, soval es a fuszerekkel. Addig keverjuk mig egy homogen tesztat nem kapunk (allaga olyan lesz, mint a griz). Ovatosan hintsuk bele a petrezselymet, megkeverjuk es hagyjuk pihenni egy oran at. 
Melegitsuk elo a sutot 180 fokra (gaz: 6). Olajozzunk ki egy tepsit. A tesztabol gyurjunk apro golyokat (aki szereti, az kisse ossze is lapithatja oket) es helyezzuk oket egymas melle (kis tavolsaggal) a tepsin. Hintsuk ra meg egy kis olivaolajat es sussuk 20-25 percig aranybarnara. Felidoben forgassuk meg oket. 

Pitaban szervirozzuk friss zoldsegekkel (hagyma, paradicsom, kaliforniai paprika... stb) - natur joghurttal leonthetjuk, ugy meg finomabb. 

Bon appetit !

Frehia Falafel bar - szepen sorakoznak a kis golyok





1 comment: