Mana'ich |
Az altalanos reggeli libanoni eledel az ugynevezett man'ouché (neha ebedre is fogyasztjak, ha valamit gyorsban akarnak csak bekapni). Ha reggelire eszik, akkor kis joghurtot isznak hozza, a labne-t (amolyan konnyed, lagy allagu, enyhen sos joghurt - nagyjabbol olyan, mint amit kapni a Szerajban, a koruton).
Tobb irasmodja letezik a man'ouché-nak, lehet az meg manakich, mana'ich vagy ahogy a franciak irjak : manouche (az egyszeruseg kedveert). Ezt a fuszeres kenyertesztat mindenutt kapni. Az utcankban van egy nagyon jo kis talponallo, de sajnos nem engedett a tulajdonos fenykepezni (annak ellenere, hogy rendszeres vendege vagyok). Igy a kepeket a netrol kellett, hogy levadasszam.
Ez a "pizza" alapvetoen utcai eledel ("street food"). A kepen lathato manouche a klasszikus. A fuszerkeverek, amivel meghintek a zaatar (minden arab orszagban mas-mas a helyesirasa, pl.: zatar, zatr, zattr, zahatar, zaktar, satar) . A szaritott fuszerkeverek a kovetkezobol all : oregano, petrezselyem, kakukkfu es majoranna orlemenye. Ehhez hozzaadnak meg szomorcet, szezammagot es sot.
A zaatar eredeterol nincs konkret irasos emlek, de a kutatok azt feltetelezik, hogy az akkad nyelvbol ered. Ugyanis az egyik kifejezes a fuszerre sarsar-kent olvasando, es innet eredne a mai zaatar.
A mana'ich lehet apromeretu (ahogy a fenti kepen) es akkor mana'ich mezze lesz a neve, azaz mana'ich "falatka". A csodalatos dolog a helyi etelekben az, hogy joforman mindenbol lehet "kicsit" kerni es abbol falatozni. Am az altalanos mana'ich eleg nagy meretu, akarcsak a pizzakenyer. Helyben keszitik el a tesztat (tehat mindig friss) es vagy sutoben sutik, vagy annak tetejen :
Nyilvan, aki nem szereti a zaatart, kerheti a manouche-t barmi massal. En peldaul nagyon szeretem a paradicsom/hagyma/feta sajt kombinaciot. Egyszeruen isteni!
Es akkor kovetkezzek a recept !
A tesztahoz
- egy adagnyi pizzateszta, kovasz nelkul (azaz : 300 gr feher liszt, fel deci langyos viz, olivaolaj, so - ezt addig gyurjuk, amig egy laza tesztat nem kapunk. Formazzunk belole cipot es hagyjuk egy kicsit pihenni).
A zaatarhoz
2 ea szomorce (a mindmegette.hu-n az angol neven irnak rola ("sumac") : http://www.mindmegette.hu/sumac-a-kozel-kelet-fuszere-47906)
2 ea kakukkfu1 ea piritott szezammag
2 ea majoranna
2 ea oregano
1 kk so
olivaolaj
Eloszor a szezammagot oroljuk meg, es utana a tobbi fuszer hozzaadasaval jol turmixoljuk ossze. A tesztat nyujtsuk ki es a zaatar egy reszet keverjuk ossze az olivalolajjal (akar az egeszet is, ez attol fugg, hogy mennyit szeretnetek a tesztara tenni). Kenjuk meg vele a tesztat.
A manouche-t 15-20 percig sussuk elomelegitett sutoben, 180 fokon. Ugyeljunk arra, hogy a teszta ne szaradjon ki.
A megmaradt fuszerkvereket jol zarjuk le es sotet, huvos helyen taroljuk. Igy 3-6 honap utan is fogyaszthato lesz.
Bon appetit !
No comments:
Post a Comment